Elev/Lärling

Som elev eller vuxenstuderande har du börjat en skolförlagd utbildning till yrkesarbetare. Efter utbildningen börjar din färdigutbildning som anställd lärling med en utbildningsbok som din BYN-region utfärdar. Har du fått anställning som lärling utan grundutbildning får du grundutbildningen på företaget genom en distansutbildning. Distansutbildningen beställs genom din BYN-region i samband med att du får din anställning.

Oavsett vilken utbildningsväg du går är ditt lärande i arbete avgörande för att utveckla rätt kunnande och kompetens. Du måste vara aktiv, utmana dig själv och se till att du får varierande arbetsuppgifter så att du lär dig hela yrket. Som stöd för vad du ska kunna har du BYNs målbeskrivningar och när du har en lärlingsanställning din utbildningsbok.

När du har fått en lärlingsanställning så ska detta anmälas till Din BYN-region, du gör det lättast genom att skicka in en anmälan om lärlingsanställning genom att klicka här, du måste antingen ha ett BankID eller ett mobilt BankID för att logga in och kunna skicka in blanketten. Tänk på att du måste ha uppgifter om företaget och dess yrkesutbildningsansvariga och/eller handledare för att blanketten ska kunna fyllas i fullständigt.

TIPS! Fyll i blanketten tillsammans med din yrkesutbildningsansvariga/handledare så blir allt rätt från början.